16. mars 2009

Canis instruktørkurs 2009 - 1.samling

Hvor ble helgen av??

Første samling på instruktørkurset er gjennomført, og jeg vil understreke først som sist at den absolutt svarte til forventingene - og enda litt til :O)

Her kommer et referat:

Jeg var grytidlig oppe lørdag morgen. Våknet halv fem (en hel time før vekkeklokka ringte!) og fant ut at jeg skulle benytte denne ekstra timen til å gi Heidi en god tur på jordet før vi reiste innover.

Litt over halv sju var vi på vei, og var på plass på Helsfyr rett før halv ni. Jeg hadde dermed rikelig med tid til å få luftet Heidi + sjekket inn på hotellrommet. Enda hadde jeg masse tid til overs og fikk oppdatert meg litt i Se&Hør også ;o)

Klokka 10:00 var alle på plass i kurslokalet, og etter en hilserunde på instruktørene (Morten og Cecilie) og alle de andre deltakerne var vi klare for presentasjon av deltakerne og dagens program.

Programmet for lørdagen så slik ut:

Teorileksjon før lunsj:

- presentasjon av Canis AS
- hva kjennetegner en Canis-instruktør
- hva kjennetegner Canis pedagogikk og treningsfilosofi
- gjennomgang av hverdagslydighetsøvelser som vi skulle ut å jobbe praktisk med etter lunsj


Her fikk vi også presentert 2 større prosjektoppgaver som vi skal jobbe med gjennom hele året, og som vi må få godkjent for å bestå utdannelsen:

1. Tagteach- oppgave (mer info på andre samling i Sverige i mai)

2. Freestyle-oppgave: tren inn 10 typiske freestylemoment, og beklengskjed disse sammen til et freestyle program. Filmes og sendes inn for godkjenning innen 1. september!


Praksis før lunsj (grunnferdigheter):

Så ble vi delt inn i to arbeidsgrupper. Jeg kom med i Cecilies gruppe, og frem til lunsj jobbet vi praktisk med en og en hund for å kartlegge de enkeltes nivå. Individuelle tilbakemeldinger fra Cecilie på både hund- og førerferdigheter.

I "vår" økt ble jeg positivt overrasket over Heidis innsats. Ved å la henne få starte med en liten hilserunde på gruppa kom hun fort i treningsmodus, og jeg syns vi fikk vist frem en god del av det hun kan, til tross for fremmed miljø og en del uvanlige forstyrrelser. Bl.a smalt det noen skudd et stykke unna (skytebane?) noe Heidi var litt berørt av. Hun reagerte på hvert skudd, men klarte å jobbe videre mellom skuddene, heldigvis.

Mens vi jobbet foran gruppa ble det også litt "trafikk" fra den andre gruppa som måtte forbi oss med hundene sine. Men fikk jobbet Heidi gjennom disse forstyrrelsene.

Tilbakemeldingen fra Cecilie var bl.a at jeg har god fokus på Heidi når vi jobber. Dessverre fikk jeg ikke med meg resten av tilbakemeldingene idet en hund kom litt nær mens vi stod og snakket. Heidi gjorde et mindre bjeffeutfall som jeg fikk stoppet. Synd at dette skjedde akkurat da, men på den annen side var dette da også det eneste tilfellet av utagering i løpet av hele helgen :o)

Praksis etter lunsj (hverdagslydighet):

Etter lunsj gikk vi sammen to og to for å jobbe med innkalling og gå pent i bånd. Jeg jobbet sammen med Kristin, og vi klarte å bruke tida effektivt ved å ta ut en hund om gangen og hjelpe hverandre under treningen.

Instruktør Cecilie kom innom og tittet på mens vi trente. Fikk innspill på at Heidi ser ut til å ha forstått hva innkallingstreningen går ut på, og at jeg kan begynne å øke på med utfordringer til henne. Prøvde å bruke Kristins labrador Maya som forstyrrelsesmoment, men i denne settingen fungerte det ikke helt etter planen(Heidi brydde seg ikke, faktisk).

Vi fant imidlertid ut at det å kalle Heidi inn fra lek med Kristin var et mye vanskeligere moment. Vi løste det slik at Kristin bare skulle lokke med leken, og så skulle jeg kalle Heidi inn. Som belønning fikk Heidi lov til å løpe tilbake til Kristin for å leke. Tror jeg aldri har sett Heidi leke så heftig og lenge med ukjente folk, så dette var skikkelig morro å oppleve! Men nå skal det sies at Kristin er en kjempeflink leketante også (stort KLIKK til deg for det, Kristin!)

Samme taktikk brukte vi på matgale Maya. Lokke med godbiter, kalle inn og så belønne med å la Maya få løpe tilbake til meg og godbitene. Funket som bare fy! :o)

Siste teoridel lørdag:

- Flyttrening: hva er flyt, viktigheten av flyt mm
- Pedagogikk: hvordan lage og strukturere et kursopplegg etter Canis pedagogiske modell.
- Presentasjon av lekse: Bruk den pedagogiske modellen til å forberede en 25 minutters praktisk leksjon som skal gjennomføres på søndag. Min oppgave ble å lage en leksjon om innlæring av targetstick.

Da vi var ferdige med dagens arbeid var klokka allerede blitt 18. Jeg rakk såvidt å begynne forberedelsene på leksen før felles bespisning kl 19. Dessverre var jeg fryktelig trøtt og sliten, så jeg brøt opp rett etter at middagen var inntatt. Måtte få luftet Heidi skikkelig før natten + gjøre ferdig oppgaven min til søndag. Skulle gjerne vært mer sosial enn som så, men måtte nok prioritere slik denne gangen. Håper å få tatt igjen litt på det sosiale aspektet på neste samling :o)


Program søndag:

Baklengskjeding (med Cecilie):

Arbeidsgruppa mi staret søndagen kl 09:00 i kurslokalet hvor vi fikk en gjennomgang av baklengskjeding:
-Hvorfor baklengskjede, hvordan tenke baklengskjeding når vi setter sammen øvelser og hvordan utnytte effekter av baklengskjeding på ulike måter for å optimalisere treningen vår.

Mange av oss hadde ikke så mye praktisk erfaring med baklengskjeding fra før, så derfor var det svært nyttig å få tildelt praktiske oppgaver å trene på. Vi gikk sammen to og to hvor vi jobbet med å baklengskjede ulike adferder på hverandre, før vi gikk ut for å trene med hundene.

Jeg og min treningskompanjong rakk bare en hund på grunn av noen misforståelser rundt programmet. Dermed fikk ikke jeg og Heidi prøvd oss på baklengskjedingsoppgaver, men det er ikke noe i veien for at vi kan prøve oss på en liten baklengskjede her hjemme. Hm..Kanskje skal jeg prøve å filme og få Cecilie til å se på den og evt komme med kommentarer..

Pedagogikk i praksis (med Morten):

Så var det tid for gjennomføring og evaluering av leksen vår. Hver og en skulle vi nå holde en praktisk leksjon med kurskameratene som "elever".

Den gjennomgående "problematikken" viste seg å være at vi er altfor lite konkrete når vi definerer målsetninger for en leksjon. Ved å ikke være konkrete nok er det lett å miste fokus og prate seg vekk fra det som skulle vært hovedtema. Dermed mister vi fort mye tid som skulle vært brukt på f.eks praktisk demonstrasjon og instruksjon.

Å få praktisere både som instruktør og elev, samt Mortens tilbakemeldinger og kommentarer på hver enkelt underveis, bidro i stor grad til å øke gruppas praktiske forståelse av leksjonsstrukturen som vi blir anbefalt å bruke når vi skal lage leksjoner og kursopplegg i fremtiden.

Avslutning:

Før vi rundet av helgen og kunne reise hjem, fikk vi utdelt liste over hjemmelekser.
Det blir lite tvinning av tommeltotter i nærmeste framtid, for "herligheten" ser nemlig slik ut:

1. Forbered en teoretisk leksjon (i Powerpoint). Innleveringsfrist: 20. april!

2. Formuler (konkrete!) målsetninger for et valpekurs (eller et annet hundekurs -fritt valg). Innleveringsfrist: 20. april!

3. Freestyleprosjekt: velg ut 10 typiske freestylemomenter og send til Morten for godkjenning. Frist: 20.april!

4. Praktisk trening med egen hund:
- legg vekt på flyt og doggie zen- kvalitetssikring av øvelser du allerede kan
- begynn på de grunnferdighetene du mangler
- bruk baklengskjeding når du trener hele øvelser!

**

Da jeg satte meg i bilen for å kjøre hjem, slo det meg at jeg hadde hatt det så travelt at jeg rent hadde glemt å få tatt noen bilder i løpet av samlinga! :O Men noen bilder finnes i Åsas blogg
****
Instruktørkurset - 2.samling: Tagteach i Uddevalla
Instruktørkurset - 3. samling: Konkurranselydighet i Trondheim
Instruktørkurset - 4. samling: Bruks- og lydighetsuke på Sølen
Instruktørkurset -EKSAMEN i Trondheim

4 kommentarer:

 1. wow, det må jeg si..det var mye på en helg! gleder meg til å følge med på fortsettelsen. du får si fra om du trenger prøvekanniner..
  Line

  SvarSlett
 2. Skjønner godt du brøt opp tidlig på lørdagen, ja! :-) Det hørtes ut som en heftig og bra helg! Og nå er det bare en mnd igjen til førerhundhelga også... Du får det travelt framover!

  SvarSlett
 3. Kjempefint referat Kari-Anne!

  Helgen hørtes veldig lik ut den vi hadde, men skikkelig kul freestyle-lekse, den er ny :o)

  Lykke til med trening og lekser, og hiv deg med på våre treninger om du har tid og mulighet..!

  SvarSlett
 4. Høres ut som litt av et prosjekt du har gitt deg ut på...;) Lykke til, ihvertfall...;)

  SvarSlett