13. oktober 2010

Control Unleashed - seminar med Leslie McDevitt 9.-10. oktober 2010

Lørdag og søndag var jeg på seminar med Leslie McDevitt. Kjent som forfatteren bak boka Control Unleashed.
Seminarets tema var trening av stressede og/eller reaktive hunder.



Kort fortalt handlet seminaret om trening av hunder som av en eller annen grunn ikke evner å holde fokus på sin eier og de oppgavene som skal utføres.

Det kan være at de er svært engstelige, ekstremt observante/ lettdistraherte, takler dårlig frustrasjon, eller takler dårlig å ha høye forventinger til for eksempel en treningssituasjon.

McDevitts konsept byr på et veldig helhetlig treningsopplegg, som jeg skal forsøke å sammenfatte basisen for her:

Fysiologi:

Leslie går imidlertid veldig dypt inn i problematikken og begynner alltid treningen med noen øvelser som får hundene til å roe ned og slappe av. Dette fysiologiske aspektet utgjør en viktig basis i CU-konseptet (noe Leslie selv understreket veldig sterkt) og representerer kanskje en noe uoriginal vinkling på hundetrening. Her kobles inn temaer som massasjeteknikker (T-Touch), pusteteknikk (en godbitøvelse for å få en pesende/hyperventilerende hund til å puste dypere), bruk av kinetikk (veksling mellom aktiv/passiv) for at hundene skal klare å slappe maksimalt av. Etc..

Yoga og oppvarming for hundeeiere som får erfare hva
avspenning konkret vil si..

Klassisk betinging/Motbetinging:

Ved å koble følelser av trygghet, ro og harmoni mot en gjenstand eller situasjon/hendelse får man snart på plass noen effektive verktøy for å skru ned stress/forventninger automatisk:

- å ligge på en matte (forbindes med trygghet, massasje, rolig prat, godbiter)

- å gå ut av buret (forbindes med å gå rolig ut døren og oppsøke eier for godbiter/aktivitet)

- å gå inn på et fysisk definert treningsområde (forbindes med godbiter, positiv aktivitet, trygghet, fokus på eier)

- å snakke med hunden (å godsnakke med hunden når man jobber i ulike øvelser medfører gjenkjennelse for situasjoner og kan brukes til å forberede hunden på hva som skal skje)

Det var påmeldt 9 hunder med ulike problemstillinger for å demonstrere forskjellige teknikker og øvelser. Hver og en hund ble fortløpende evaluert av Leslie, og tiltakene tilpasset og justert underveis alt ettersom hva hun observerte.

Her opplevde jeg Leslie som en suveren hundetrener: ekstremt observant, god vurderingsevne, god timing, koordinert. Etc..


Her kommer en beskrivelse av noen av casene på seminaret:


Groenendael:

Problemstilling: Hopping og klenging på matmor ved inaktivitet. Oppmerksomhetsbehov (for eksempel protest når burdøra ble stengt).Forventingsstress som bygger seg opp under trening.

På denne hunden benyttet Leslie seg av en pusteøvelse for å få hunden til å lukke munnen og puste dypere. Dette fremkallet hun ved å holde en godbit foran hundens nese. Når hunden lukket munnen for å snuse inn godbitlukten fikk den godbiten. Ved gjentatte repetisjoner ville pusteteknikken påvirke hunden fysiologisk, og derigjennom senke stressnivået.

Leslie og eier gikk også noen runder rolig marsj med hunden mellom seg. Hunden ble belønnet hyppig for å ha alle bena på bakken. Marsjen ble avbrutt innimellom gjennom å be hunden sitte og så gjøre pusteøvelsen.

Denne manøveren kalte hun Stopp- Sitt – Pust og det var helt tydelig at hunden responderte veldig fint på å veksle mellom PÅ og AV –knappen på denne måten.


Borzoi:

Problemstilling: engstelig, dempet og ufokusert i miljø med mange hunder. Utfall mot andre hunder hvis for nær.

Leslie startet med å ta hunden med seg inn i ringen. Her kjørte hun en øvelse som hun kalte ”Pay for attention”. Dette er en kontaktøvelse hvor hunden får klikk for hver gang den tilbyr kontakt. For at hunden lettere skal forstå at det er å opprette kontakten som er viktig, blir godbitene kastet på gulvet litt vekk fra fører, og fører beveger seg vekk fra hunden. Når hunden har spist godbiten vil den på nytt bli belønnet for å rette sin fokus mot føreren.

Da øvelsen var kommet godt i gang, ba Leslie om at en figuranthund skulle komme til syne utenfor ringen. Planen var nå å belønne Borzoien for å observere den andre hunden (a`la Kindereggøvelsen). Men hunden ville nå ikke ta godbiter overhodet..

Signalet fanget Leslie lynkjapt opp, og endret umiddelbart strategi: figuranthunden kom til syne igjen, og med en gang Borzoien fikk øye på den klikket hun, og løp med hunden i motsatt retning. Hun belønnet altså hunden med å trekke seg vekk fra den ubehagelige situasjonen. Dette viste seg å være en meget effektiv strategi, for Borzoien ville nå plutselig ta godbiter igjen, og de kunne etter hvert gå nærmere og nærmere figuranthunden.

Det var ikke fritt for at jeg var på nippet til å grine en liten skvett. Forandringen hos den redde hunden var så utrolig tydelig!


Pyreneeisk gjeterhund:

Problemstilling: veldig ”alert” og lettdistrahert. Forstyrres lett av ting som skjer utenfor lydighetsringen.

Treningen ble innledet med ”Pay for attention” inni ringen, og Kindereggøvelse i forhold til forstyrrelsene som kunne være både folk og andre hunder. Dette var en hund som hadde utelukkende positive forventinger i forhold til forstyrrelsene, og Leslie belønnet denne hunden med å la den komme nærmere menneskene som satt rundt ringen. Dette gjorde hun ved å kaste godbitene mot folkemengden, og dermed ble ikke publikum lenger så veldig interessante.

Og, her er det at Control Unleashed konseptet skiller seg en hel del fra tradisjonell tenking omkring fokus og kontroll: Spill på lag med hunden i stedet for å motarbeide den!

Med dette menes at vi med fordel kan lage en lek eller et spill ut av situasjoner som oppstår.

Typisk for denne tankegangen er Look at that-leken. Med utgangspunkt i Kingereggøvelsen (sladretrening) setter hun etter hvert en kommando, ”Look at that”, på det å titte på en annen hund eller hva det nå er som interesserer/distraherer hunden. Dermed blir kommandoen et signal til hunden om at det settes i gang en lek som tross store forstyrrelser får hunden til å orientere seg mot eieren. Genialt!

Pomeranian:

Problemstilling: Denne lille hunden var også av den lettdistraherte typen, men i tillegg var dette en hund som veldig fort ”meldte seg ut” av treningen uavhengig av forstyrrelser.

Leslie begynte med ”Pay for attention” slik som hun hadde gjort med de andre hundene, men i motsetning til de andre ble det veldig lite flyt og hunden virket uengasjert. Så gjorde Leslie et strategibytte (hun er dyktig på det!). I stedet for at hun beveget seg vekk fra hunden for at den skulle søke kontakt, stod hun stille på samme plass. Godbitene vekslet hun på å kaste til hhv høyre og venstre. Med ett så blomstret den lille hunden opp, og ”leken” var i gang.

Leslie lot kontaktleken gli elegant over i ”på teppet”-øvelsen og videre til Look-at-that- leken med en forstyrrende hund utenfor ringen. Alle øvelsene gled så lekende lett over i hverandre at hunden ikke merket at det var trening som var på gang, og var helt oppslukt samspillet med Leslie. Et godt stykke trener-arbeid! J

Men dessverre holdt de på litt for lenge, for plutselig gikk lufta ut av Pommen. Det endte med at eieren måtte ta hunden med seg ut en tur for å koble hunden ut litt mentalt. Da de skulle prøve seg på slutten av dagen, etter en laaang hvile i buret, var Pommen fortsatt ikke helt klar dessverre.

Vi fikk dermed se hvordan Leslie løste denne problemstillingen:

Hun ga eieren beskjed om å sette seg på en stol og bare forholde seg helt passiv. Med en gang hunden selv viste interesse for å få i gang aktivitet (i ren og skjær ekte klikkertrenerånd, spør du meg!) skulle hunden få en enkel oppgave med kun en-to repetisjoner.

Dette var helt klart en veldig effektiv strategi, for nå fikk Pommen selv, av egen og fri vilje, bestemme nivået. Og følgelig fikk man gjennomført en smule trening med den slitne og uengasjerte hunden likevel. Helt utrolig!

For øvrig var det med en mellompuddel. En svært engstelig liten gutt som helst ikke ville ut av det trygge buret sitt. Her ble hunden belønnet for å spise godbiter på en matte på utsiden av buret. Og belønningen var, ja nettopp: å få gå inn i det trygge buret igjen.

Matten ble flyttet gradvis lenger vekk fra buret, og etter hvert kunne eieren begynne å kommandere hunden inn i buret. Ved å se på hundens vilje til å gå lyde kommandoen kunne man få en indikator på hvor trygg hunden var blitt på utsiden.

Dessverre fikk denne redde lille hunden en litt lei episode underveis (en annen hund utagerte i buret sitt), og treningen ble satt tilbake til start..

Videre var det også med en retrieverblanding med en tendens til å ”låse seg” i forstyrrelsene. Her viste Leslie oss en øvelse som minnet veldig mye om det vi her i Norge kaller Doggie Zen.

Hundens favorittleke ble holdt opp slik at hunden kunne se den. Med en gang hunden slapp fokuset på leken fikk den klikk og leken som belønning. Meget effektivt!

I etterkant av dette seminaret har jeg gått i gang med flere av øvelsene som Leslie demonstrerte:

Øvelsene isolert sett er riktignok kjent stoff (Kindereggøvelse/sladretrening, gå på teppet sitt, ta kontakt, hold/slipp fokus osv).

Men etter å ha sett hvordan man kan kombinere disse teknikkene, og samtidig tenke på treningen som en lek/samspill med hunden, så har jeg fått en fornyet tro på at det går an å få min egen lille Heidimor til å bli den fokuserte og konsentrerte hunden jeg ønsker meg ;-)

"Jobb MED hunden i stedet for MOT den!"

Leslie McDevitts bok "Control Unleashed" kommer ut i norsk oversettelse, under tittelen ”Slipp kontrollen løs”, i slutten av oktober. Den kan bestilles her.

Og her kommer noen fler bilder fra seminaret:

Leslies lydige mann, Bill, var et utmerket figurant. Her i rollen som "norwegian reindeer"

"Til matten"- lek, med hundene som hverandres forstyrrelse..

Seminaret fikk god presse-dekning. Noen som husker hvem blad som var tilstede?


TAKK TIL NINA HAALAND FOR DENNE MULIGHETEN!

Flere bloggerier om seminaret:

11 kommentarer:

  1. Utrolig godt skrevet Kari-Anne. Du har fått et sammendrag som er helt "to the point"! : )

    SvarSlett
  2. Kjempebra innlegg for oss som ikke kunne komme, takk!

    SvarSlett
  3. Kjempebra :-) Og Lelsie kommer tilbake - nesten helt sikkert ;-)
    mvh
    Nina
    www.hundifokus.no

    SvarSlett
  4. Godt gjengitt, Kari Anne! Veldig fin lesning for oss som dessverre ikke hadde muligheten til å være der... Kommer du til å kjøre kurs/privattimer etter dette konseptet? I så fall er vi interesserte i å være med :) Hilsen Jeanette og Max

    SvarSlett
  5. Eikerbladet var til stede, men har ikke sett det på trykk ennå. Håper det kommer, skal purre opp journalisten. Det kommer forhåpentligvis en artikkel i Ditt Dyr, men ikke i førstkommende. Det rakk vi dessverre ikke.
    Nina

    SvarSlett
  6. Hender seg at saker spares for å gi dem bedre plass i f.eks helgeutgave. Er journalist selv så kjenner systemet, hehe. Så det dukker nok opp :) Jeanette og Max

    SvarSlett
  7. åh, jeg skulle såå gjerne vært der!! dette var veldig bra skrevet, og skal testes i virkeligheten med prikkene;) de har jo hver sine utfordringer.
    Line

    SvarSlett
  8. Kjempegodt skrevet og forklart!!! Kjempenyttig og lese dette! Har allerede bestilt boka hennes:-D

    Mvh Kristine
    www.kristineshundeliv.blogspot.com

    SvarSlett
  9. Väldigt bra kurssammanfattning. Och visst blir man just så där rörd, varje gång, när man får se utveckling gå åt rätt håll för en hund!

    SvarSlett
  10. Må si det varmer godt godt godt å lese om at det finnes så utrolig dyktige mennesker der ute, som klarer å lese hund og bruke all kunnskap for å hjelpe hunder og eiere til en bedre hverdag! :D

    SvarSlett
  11. Great looking web site. This has been quite helpful .Thank you so very much for this valuable information Still continue your web page and good luck . We at Addhunters shifted this service to a level much higher than the broker concept. you can see more details like this article Property for sale Property in pearl qatar

    SvarSlett