10. september 2008

Første natten hjemme + artikkel om Pyometra

Heidi har sovet rolig i natt. Jeg sov på sofaen sammen med henne. Hun sov også i hele går kveld med unntak av en liten tissetur. Har blitt tilbudt mat, men vil ikke ha. Hun sliter litt med treg mage så har gitt henne litt Cultura som hun tok imot på morran idag. Håper apetitten kommer etterhvert som det blir litt mer bevegelse i magen hennes. Medisiner går greit å gi. Bare løser tablettene opp i vann og sprøyter det rett ned i halsen på henne slik at jeg er sikker på at hun får i seg alt.

Nå har hun fått body på, og ser ut som en stappa marsipangris ^^. På den kan jeg se at hun har blødd litt fra såret, noe jeg tror skyldes at hun uforvarende har fått anledning til å hoppe opp og ned av sofaen og dermed fått en strekk i såret/stingene. Da blir det bare for meg å passe litt bedre på disse første dagene slik at hun ikke får anledning til det.

Heldigvis holder hun seg veldig fint i ro (takket være god smertebehandling), og fikser enn så lenge helt greit å ikke få slikke på såret sitt. Hun vil veldig gjerne slikke seg på tissen etter å ha gjort fra seg, men gir seg med en gang jeg rolig skyver hodet hennes vekk og sier "la være". Men dette er intet problem så lenge bodyen er på. Er imidlertid forberedt på at hun kanskje blir litt mer "på`n" med slikkingen etterhvert som formen stiger, hun får mer overskudd og stingene begynner å klø...


**
Kom over en sammenfattende artikkel om livmorbetennelse (pyometra) hos hund, og synes dette avsnittet (og særlig den uthevende teksten på slutten) var interessant:

Var fjärde tik drabbas av livmoderinflammation innan de fyllt 10 år

I denna forskningsstudie analyserades data från hundar försäkrade i försäkringsbolaget Agria. Informationen användes till att undersöka om det fanns några skillnader i förekomsten av pyometra med avseende på ras och även om ålder vid insjuknande skiljer sig mellan raserna. Av de tikar som ingick i studien drabbades i genomsnitt drabbades 23-24 % av pyometra före 10 års ålder! Denna andel varierade mellan 10 % och 54 % beroende på ras. Resultaten av denna forskningsstudie visade att det finns viktiga ras- och åldersrelaterade skillnader i förekomsten av pyometra. Raser med en hög risk att utveckla pyometra är långhårig collie, rottweiler, cavalier king charles spaniel, golden retriever, berner sennenhund och engelsk cocker spaniel. Raser med låg risk att utveckla sjukdomen är drever, schäfer, tax (miniatyr och normalstor) och hamiltonstövare.
Eftersom det finns så stora rasskillander i förekomsten av sjukdomen är det troligt att några genetiska faktorer påverkar sjukdomsutvecklingen. Vilket också kan innebära att man på sikt kan vidta avelsåtgärder i högriskraser för att minska förekomsten av sjukdomen om man kunde detektera dessa bakomliggande genetiska faktorer.

Godt å vite at det satses på forskning på området :o) Artikkelen om Pyometra kan i sin helhet leses her

2 kommentarer:

  1. Godt hun er hjemme igjen,- og at alt gikk bra.
    Regner med at hun snart er på beina igjen,- og tilbake i trening.
    God bedring klem fra meg!
    Aase

    SvarSlett
  2. It's very good for you. She back to home and every thing well for you. She is healthy and smart. You can back to training as well. I appriciate you good topic.


    depresjon

    SvarSlett