21. april 2009

På seminar med Michele Pouliot

Kanonhelgen fant sted på Rica Helsfyr i Oslo og startet fredag kveld med et 3 timers foredrag som var åpent for alle interesserte.


Temaet var Klikkertrening av service- og førerhunder, og naturlig nok var det mange representanter fra førerhundbrukerne i salen.

I tillegg var det også tilstede mange hundefolk med over gjennomsnittlig interesse for hundetrening. Deriblant instruktører og elever ved Canis hundskole.

Foreleser Michele Pouliot jobber som instruktør for USA`s andre største førerhundskole (Guide Dogs) og har mer enn 30 års instruktør- og trenererfaring i bagasjen. Med bakgrunn i sin rike kunnskap utviklet hun i 2000 et inovativt opplæringsprogram som raskt fikk anerkjennelse som standard for førehundopplæringen over hele verden.

Via en Historical Timeline fikk vi innledningsvis et overordnet innblikk i førerhundopplæringens historie og utvikling fra tidlig på 1900-tallet og frem til i dag.

Hva slags ferdigheter en førerhund må inneha ble viet størst oppmerksomhet, og her fikk vi se masse filmsnutter med eksempler på ulike typer trening og oppgaver.

En førerhunds oppgaver kan være:

Å lede brukeren målrettet fra punkt A til punkt B (f.eks fra et sted til et annet, eller orientere seg frem til en søppelkasse, minibank, finne en ledig stol på legens venteværelse etc)

Å stoppe opp foran brukeren ved nivåendringer på bakken (fortauskanter, trapper etc)

Å lede brukeren unna hindringer, også høydemessige hindringer som hunden selv kan gå under (forståelse for høydeforskjeller!)

Noen viktige ferdigheter for å kunne skjøtte sine oppgaver på en trygg og sikker måte i hverdagen:

- Ha full fokus på omgivelsene, men ikke la seg forstyrre av andre dyr, mennesker eller andre stimuli i miljøet.

- Ikke la seg friste/forstyrre av mat på bakken eller la seg lokke med mat av fremmede mennesker.

- Kunne legge seg ned og slappe av alle steder: krølle seg sammen og gjøre seg så liten som mulig under hvile (f.eks på buss, tog etc)

Et omfattende oppdretts- og valpeprogram hører også med som en naturlig del av førerhundopplæringen.

”Før i tida” var man av den formening at førerhunder ikke kunne trenes opp med matbelønninger (jf kravet om å ikke la seg lokke/forstyrres av mat), noe som resulterte i valg av type hunder som kunne være svært krevende for brukerne å kontrollere/trene.

Man kan vel kanskje si det slik at utviklingen og innføringen av moderne treningsmetoder i førerhundopplæringen har revolusjonert mulighetene for alle i brukermålgruppen. Mange brukere læres også opp i treningsmetodene slik at de selv kan utvikle nye ferdigheter hos førerhunden sin.

***

På lørdag fikk vi muligheten til å prøve mange av disse førerhundtingene i praksis med egne hunder under veiledning og instruksjon av Michele selv.

Dagen var en eneste lang treningsøkt fra kl 9-18, men vekslet fint mellom teorileksjoner inne og praksis ute.

Aasa og Popsy demonstrerer her hvordan man kan lære hunden å søke etter knappen på trafikklys vha targeting (Orientation targeting):





Å stoppe opp for å markere trappetrinn og fortauskanter er en viktig del av førerhundens hverdag. Her demonstrerer Morten og Kira hvordan man meget strukturert kan baklengskjede en slik ferdighet (skru opp lyden så du får med Mortens forklaring):





Andre (se under) prøvde seg på det samme, men med en noe "friere" stil med dertil resultater;) Der Morten har Kira mellom sine ben (se over), sikrer han at hunden oppsøker fortauskanten snorrett (noe som er viktig for en førerhundbruker) fra første stund. Min "cowboy-stil" gir hunden mye mer slingringsmonn til å teste ut andre løsninger, noe som kan medføre økt tidsforbruk for å rette opp i evt feilforsterket adferd:





Her demonstrerer Michele innlæring av "finn en ledig stol" vha targetoverføring (skru opp lyden for å få med forklaring):





Og her kommer en demonstrasjon av en øvelse som er alfa og omega for alle valper som skal bli førerhunder: lære seg å ignorere andre hunder selv om de er tett innpå. En øvelse som er minst like nyttig for valper som skal bli behagelige familiehunder:




***

Søndag var den store Freestyledagen. Michele konkurrerer i både Freestyle og Heelwork to Music med egne hunder, og som den dyktige treneren og instruktøren hun er så hadde hun både ett og annet å lære bort her også.

Når Michele bygger opp et freestyleprogram tar hun (slik jeg forstod det) utgangspunkt i fire grunnposisjoner: høyre og venstre fotposisjon, frontposisjon og posisjon bak fører. Utfra disse grunnposisjonene gir hun hunden kommandoer for hva den skal gjøre av diverse triks (rygge, gå på to, bukke, krype, slalom etc). Etter hvert lærer hunden rekkefølgen på momentene i programmet utenat slik at hun kutter ut de verbale kommandoene helt. Koreografien og førers bevegelser tar over kommandofunksjonen.

En god koreografi, iflg Micheles mening, tar utgangspunkt i hundens personlighet og karakter. Det samme gjelder valg av musikk. Et tips for å finne passende musikk til et freestyleprogram er å filme hunden i naturlig bevegelse og akkompagnere med ulike yndlingsmelodier. Da ser man fort hva som passer og ikke.

Dette freestyleprogrammet tok Michele ca 8-9 mnd fra hun påbegynte innlæringen til det var konkurranseferdig:




Michele understreket at det var viktig å ha god variasjon på sekvensene i programmet for å holde underholdningsverdien oppe. Å f.eks gå fot i lange sekvenser kan fort bli kjedelig for publikum, og man bør heller ikke overdrive bruken av et yndlings- triks i et program.

Noen triks er ikke alltid så underholdende i seg selv. Men med noen enkle grep i form av rekvisitter (”props”) og litt kreativitet kan selv den enkleste snurr fremkalle både latter og applaus fra publikum.

Hele søndagen ble i likhet med lørdagen en dag med god veksling mellom teori inne og trening ute. Vi fikk gjennomgang av de forskjellige øvelsene inne før vi gikk ut for praktisk demonstrasjon og trening med egne hunder.

Et ”hot” treningstips vi fikk var en innlæringsvariant av rygge rundt fører ved hjelp av kompostgrind/valpegrind. Teknikken man bruker er shaping, men ved hjelp av grinden begrenser man hundens muligheter for store adferdsvariasjoner som kan resultere i altfor vide sirkler. I en pent utført øvelse skal hunden rygge tett og jevnt inntil førers ben, noe som er enklere å lykkes med fra starten av om man tilrettelegger miljøet på denne måten:




At Michele bruker en del remedier (grinder, vegger, stengsler osv) for å gi hunden færre valgmuligheter også i freestyletreningen, er nok noe hun har tatt med seg fra førerhundarbeidet.

Riktig brukt kan dette selvsagt effektivisere treningen mange hakk, særlig for urutinerte klikkertrenere. Men hun poengterte en viktig ting når det gjelder denne form for manipulering: stengslene skal ikke påføre hunden press til å utføre en adferd, bare begrense mulighetene. Om man f.eks lager seg en korridor med vegger av grind for å lære hunden å rygge rett, skal man samtidig sørge for at det er litt rom igjen til å la hunden få korrigere seg selv. Å manipulere hunden fullstendig vil ikke gi noen som helst læringseffekt.

Michele gav i løpet av dagen mange praktiske råd for å lykkes med shaping av nye triks/moves. Skal vi se om jeg husker noen av de:

Rygging: Klikk alltid for bevegelse.
Veldig mange opplever å ikke komme videre i denne øvelsen fordi timingen på klikket er dårlig. Ofte klikker man når hunden stopper etter å ha rygget noen skritt, dermed blir det vanskelig for hunden å forstå at det er bevegelsene vi er ute etter.
Varier antall skritt før klikket kommer.Det er lett å havne i et fast belønningsmønster noe som medfører uteblitt progresjon. Varier derfor med å klikke for 1 skritt- 5 skritt- 2 skritt- 4 skritt-7 skritt-3 skritt etc

Labbeløft:
Også her skyldes dårlig suksessrate som oftest upresis timing på klikket. Klikk for bevegelser oppover, ikke vent med klikket til hunden har stoppet bevegelsen og/eller er i ferd med å senke labben. Klikk derfor heller litt for tidlig enn for sent om du er ute etter høye fine labbeløft med god strekk.

Da vi skulle ut og øve på noe selvvalgt, valgte jeg å jobbe litt med rygging vekk fra fører. Som jeg har skrevet tidligere i bloggen har jeg slitt litt med progresjonen på denne, av nettopp de grunner som Michele har gjort oss oppmerksomme på. Det passet derfor veldig bra å ta opp igjen tråden med gode råd friskt i minne. Og jo da, Heidi rygget som hun aldri før har gjort hun :O)

Etter søndagens lunsj var det oppvisning hvor hver enkelt ekvipasje viste frem det de hadde jobbet med. Og det var riktig så mye kreativitet å se, så det vanket både latter og applaus fra publikum.

Og med det så var drømmehelgen snipp snapp over...

Men heldigvis er det ikke så lenge igjen til neste samling på instruktørkurset. Vi skal til Uddevalla andre helgen i mai for å lære om Tagteach (klikkertrening av mennesker), og jeg har hørt rykter om at denne helgen også er kjempemorsom ;O)

***

Det straffer seg å ikke gjøre notater underveis på en helg med så mye input. Nå syns jeg at jeg har skrevet langt og mye, men vet at jeg ikke har nevnt en brøkdel av alt vi fikk lære..

Men heldigvis er det mange skriveføre bloggister som mer enn gjerne deler av med seg:

Sammendrag av foredrag med Michele Pouliot, fredag 17/4 (Åsas blogg)
Sveriges minsta ledarhund för blinda? lørdagen (Åsas blogg)
Freestyler! Søndag (Åsas blogg)

En heftig helg! (Elin og Zantos blogg)

Michele Pouliot -seminar i Oslo (Camillas blogg)

Freestylesøndag (Merete Andersens blogg)

På kurs med Michele Pouliot (Maris blogg)

Superhelg med Michele Pouliot (Maria Yttermyr)

Referat fra Canis-seminar med Michele Pouliot (Morten Egtvedt)

Kurshelg i Oslo. Lørdag (Kari Anne sin blogg)
Kurshelg i Oslo. Søndag. Freestyle (Kari Anne sin blogg)




4 kommentarer:

  1. Jättetack för toppenfilmen på mig och Popsy! Hoppas det var OK att jag la upp den på min egen blogg.

    SvarSlett
  2. Wow! Det kalles bra reportasje, det! Så flink du er, Kari-Anne! Tusen takk for en super helg - alltid kjekt å se ditt blide og muntre ansikt :o) 2.5 uker igjen, så er det Sverige neste :o) Gleder meg!

    SvarSlett
  3. Vi skal bo på Hotel Riverside, ca 10 min kjøring til Brukshundeklubben :o) Du da? :O)

    SvarSlett
  4. Du snakker om fyldig referat! OMG! Jeg begynte på referatet mitt mens jeg satt og ventet på flyplassen da jeg skulle hjem, men så datt jeg av nett uten å merke det. Jeg satt og skrev (nesten som Mikkel Rev) i over en time uten å få lagret det. Kan tro jeg ble sur! Smalt igjen lokket og marsjerte til gate'n min. :-)

    SvarSlett